tisdag 27 oktober 2015

Vem förmedlar desinformation?Mot bakgrund av dagens stora nyhet – att MSB äntligen offentliggör sin antipsyops-verksamhet – så bör man ställa sig frågan: Vem förmedlar desinformation?

Alla som läser detta blogginlägg har minst en gång, sannolikt hundratals gånger förmedlat desinformation. Utan att veta om det. Är man en s.k. ”nyttig idiot” för det? Nej, självklart inte.

Och - ja - vi har också förmedlat desinformation. Och defaitism. Men blivit klokare!

En nyttig idiot är per definition någon som manipuleras medvetet av en tredje part för att sprida desinformation. Det bygger också på att tredje part har ett klart uttalat syfte med att få just den personen att sprida desinformationen.

Vad Ryssland gör och vilka resurser de har framgår tydligt i gammelmedia just idag. DN, SvD och Aftonbladet skriver mer om detta fenomen på en dag än vad de gjort på flera år.

Åter till frågan: Vem förmedlar desinformation? Svaret är helt enkelt: Den okunnige.

Alla som har kunskap och vetskap om att det florerar rikligt med medvetet spridd desinformation kommer att undvika att delta i spridningen av den.

Problemet är bara det att de som skapar och sprider desinformationen alltid tar vara på befintliga åsiktsströmmar, gärna åsikter som baseras på känslor, inte förnuft. Ingen skulle sprida desinformation som uppenbart känns orealistisk. Utom den 1 april. Däremot delar man gärna med sig av sådant man känner igen sig i t.ex. rädsla för sin egen trygghet och hälsa.

Idag förekommer en hel del främlingsfientlighet, något som nyttjas i ryska påverkansoperationer. Det förekommer också en stor portion defaitism, alltså ett ”accepterande av förlust utan kamp”. Ett bra exempel på defaitism är när personer med extrema eller populistiska åsikter talar om landets förestående undergång. Eller bara spyr ur sig negativa omdömen om landet, staten, myndigheter eller media. Detta är utmärkt grogrund för spridande av desinformation.

Den 7 oktober skrev mediadebattören Anders Mildner en utmärkt artikel på DN Kultur där följande citat är hämtat:

”Vi lever i en tid som blir allt mer polariserad. Traditionella medier har i hög grad bidragit till utvecklingen. Tyckonomin, där starka svartvita åsikter värderas högre än lågmälda insikter, har fått ett enormt genomslag i en nyhetsförmedling som tack vare konkurrensen från realtidsmedierna sätter allt mer fokus på nuet.”

Detta sammanfattar skälet till att massmedia (gammelmedia) i många fall blir ett utmärkt verktyg för den som vill sprida desinformation. Massmedias aktörer, journalister, redaktionschefer och ansvariga utgivare, har därför ett särskilt ansvar.

Nyligen citerade Expressens journalist Niklas Svensson den väl ansedda nyhetsbyrån AP. Citatet handlade om att Ryssland i Syrien endast bekämpar ISIS. CNN gick också i fällan. Senare visade sig detta inte alls stämma men målet var nått, många fick uppfattningen att Ryssland nog ändå var i Syrien för att bekämpa ISIS och det är väl bra? När väst påpekar detta går den ryska informationsapparaten till angrepp genom metoden "whataboutism" - men ni då?! Ni har också bombat fel mål! Och så har fokus flyttats bort från den aktuella frågan.

Politiker blir också lätt nyttiga idioter eller desinformationsspridare. Särskilt politiker i extrema eller populistiska partier. Många av dem tjänar också personligen på att desinformationen sprids.

En gammal KGB-metod för desinformation kallas med ett engelskt uttryck för "framing" som enkelt översatt handlar om att "smeta ner" en person eller organisation med negativa omdömen. Illasinnad falsk ryktesspridning helt enkelt. Detta var en av KGB:s viktigaste metoder, långt viktigare än underrättelseinhämtning. Metoden användes flitigt av Stalin och Andropov och sannolikt utförde Putin många sådana uppdrag i Dresden på 80-talet. Idag använder FSB och SVR metoden för att smeta ned personer och organisationer i väst. Allt från att påstå att Obamacare är kommunism till att Carl Bildt är CIA-agent.

Att Ryssland genomför en framing-operation på svensk välfärd är fullt rimligt. Det leder till destabilisering och minskar vår motståndskraft. Det gör oss mer mottagliga för ryska narrativ. Och i slutänden kanske vi överger TTIP, NATO/PfP, Schengen och slutligen EU. Därmed blir vi en solitär som på individnivå (politiker och företagare) mycket lättare kan påverkas att köpa gas, olja och varför inte vapen från Ryssland eller undvika konflikter med Ryssland även om det skulle innebära att vi sviker Finland och Baltikum.

Nästa gång du läser om den förestående systemkollapsen eller att hela myndigheter slutat fungera – innan du delar det – se till att först skaffa dig bevis för att det som skrivs faktiskt är sant. Om du tror att polisen som helhet sluta fungera, ta dig till närmsta polisstation och försäkra dig om att så är fallet. Om du tror att det stämmer att Sverige inte har något försvar – åk till ett regemente och kontrollera. Om sjukvården är otillgänglig som det skrivs – ta dig till vårdcentralen och se om att det stämmer.

Men du vet ju redan att det inte riktigt är så illa. Kanske det då är bättre att lägga sin kraft på att bidra till att Sveriges problem får en lösning? Den enda som gynnas av att desinformationen leder till destabilisering och rentav subversion är - angriparen.

Vi har ju trots allt ett demokratiskt, öppet, politiskt system i Sverige som är skyddat av våra grundlagar. Den vägen får alla vara med och påverka. Och den 9 september 2018 är det val igen - då är det bara att rösta på dem som föreslår den bästa lösningen.

Om Ryssland lyckas med sitt uppsåt att destabilisera Sverige och våra grannländer så kan vi lova dig en sak: Du kommer att längta tillbaks till den dag du satt på bussen med din smartphone och delade domedagsprofetior…

17 kommentarer:

 1. Sjukvården? Tja. Väntar sedan 3 mån på ett brev där, jag ska få veta hur länge jag ska få vänta på att få en tid. Min uppfattning: Jag kommer aldrig att komma dit, fast jag kan ju ha fel.....

  SvaraRadera
 2. Jag har bara läst överskriften men vill ändå säga att jag anser att Reservofficer står för desinformation - medvetet eller omedvetet. Den ensidighet som Reservofficer visar är allt annat än vad man kan förvänta sig av en officer som är utbildad att göra ett objektivt bedömande av läget. Bästa jämförelsen är bloggen Cornucopia där subektiviteten till förmån för USA/neocon-uppfattning är fullständig. Rysshat nästan som på 80-talet trots att det då fanns oändligt mycket större risk för rysk aggression än vad det finns idag.

  SvaraRadera
 3. Det roliga med kommentar nummer två på det här blogginlägget är att det troligen är skrivet av rysk psyops. Det tog inte lång stund.
  Det här visar väl också varför det är viktigt med nätnärvaro och inte låta bloggar stå kommenterade med desinformation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså.. det finns svenskar som jag som inte tycker det är en bra ide att föra ett 15 årigt krig som orsakar massiva flyktingströmmar, en massa terrorister och döda civila. Just sayin..

   Och man är inte automatiskt rysk spion bara för att man inte håller med om usas utrikespolitik. I så fall är usa också fullt av ryska spioner som ron paul t ex

   Jesus, paranoian är ju på ren mccarthy nivå.

   Radera
 4. På andra håll nämns ju att Ryssland medvetet använder flyktingsituationen och späder på densamma genom bombningar av civila mål i Syrien, just för att destabilisera EU. Att då hävda att t.ex. SD skulle gå Rysslands ärenden blir ju rätt märkligt då SD både vill minska den kostsamma invandringen och dels kraftigt bygga upp försvaret. Inget av detta skulle ju gynna Ryssland.

  Är det någon som kan beskyllas för att vara Rysk psyops eller tom inflytelseagenter så är det ju tvärtom personer inom V och MP som är drivande i flyktingfrågan och även i att vilka lägga ner kärnkraften i förtid vilket förstås gynnar Ryssland i och med större efterfrågan på (rysk) gas och olja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och så till sist ett lysande exempel på nyttiga idioter :)

   Radera
  2. Att skylla allt som nu sker i Syrien på ryssen tycks vara en sort fisklig intelligens... Jag har för mig att det har varit USa, med flera som bråkat om oljan i persiska viken sedan hedenhös....
   Inte ryssen..?

   Radera
  3. Förklara gärna på vilket sätt jag har fel, eller åtminstone varför det inte skulle kunna vara rätt, istället för att kalla mig för idiot. Visa även var jag skriver att jag "skyller allt på ryssen". Situationen är inte svart eller vit, det jag menar är bara att det ligger i Rysslands intresse att förstärka flyktingströmmen för att destabilisera EU, både politiskt och ekonomiskt. Vi ser ju redan tendenser på EU:s upplösning i och med att Schengen delvis satts ur spel, för att inte tala om Dublinförordningen som sedan länge slutat fungera.

   Sloveniens president sa häromdagen att flyktingkrisen kommer innebära slutet för EU, vinner eller förlorar Ryssland på detta? (retorisk fråga)

   http://www.express.co.uk/news/world/614697/Migrant-crisis-European-Union-Slovenia-prime-minister

   UKIP i England driver ett starkt EU-motstånd vilket förmodligen leder till en folkomröstning inom ett par år och det är inte osannolikt att vi till slut får se dem lämna unionen. UKIP har i och med den pågående flyktingkatastrofen vind i seglen, en vind som skulle mojna betydligt om man såg till att täppa till inkörsportarna i sydöstra Europa.

   http://www.bbc.com/news/uk-politics-34110960

   Radera
  4. Tror att sign. bouldermonkey avsåg SD, V och MP som exempel på nyttiga idioter.

   Radera
  5. Ok, ja så kan det ju vara.

   Radera
  6. "det ligger i Rysslands intresse att förstärka flyktingströmmen för att destabilisera EU, både politiskt och ekonomiskt."

   Jag tror snarare att han är mer fokuserad på att bli av med sanktioner så han får igång ekonomin igen och tyskarna verkar vilja det med eftersom tyskland förlorar en hel del ekonomiskt på dem.

   Vill man undvika flyktingströmmar kanske man ska sluta göra libyen av alla länder i mellanöstern...

   Radera
  7. "Men nu i dagarna har fyra av varandra oberoende publiceringar gjorts av norska och finländska medier om att flyktingströmmen över norska gränsen sker, åtminstone till stora delar, orkestrerat av ryska myndigheter."

   http://www.helahalsingland.se/opinion/ledare/allt-fler-uppgifter-ryssland-skickar-flyktingar-over-gransen

   Radera
 5. Hela inlägget tycker jag med utmärkt tydlighet pekar på hur vanskligt det är att samla sin information när det inte finns någon att lita på. :-) Ingen ljuger om allt och ingen talar fullständigt sant.

  SvaraRadera
 6. "Nyligen citerade Expressens journalist Niklas Svensson den väl ansedda nyhetsbyrån AP. Citatet handlade om att Ryssland i Syrien endast bekämpar ISIS. CNN gick också i fällan."
  --

  Med risk att bli utmålad som rysk agent så är det så att putin aldrig påstått att han "bara skulle attackera isis" han är där för att inte assad ska bli störtad och isis och nusrafronten ska ta över landet, för att undvika ett nytt libyen med allt vad det innebär med halshuggningar och flyktingkriser. Det var ju det han sa i FN också; - "förstår ni vad ni gjort?"

  "Vi har ju trots allt ett demokratiskt, öppet, politiskt system i Sverige som är skyddat av våra grundlagar."

  Varken TTIP eller EU är speciellt demokratiska så om det nu ska försvaras någon demokrati så kanske dessa saker först skulle kraftigt reformeras och demokratiseras.

  SvaraRadera
 7. Jehovas hör allt du som icke troende säger som kommandes från damien själv. Det är precis samma sak när ni svarar nyttig idiot whataboutism och defaitism. Ge för allt i världen inte upp men ni vinner ingenting. The best of the best of whats left officer.

  SvaraRadera