torsdag 8 oktober 2015

Putin vinner


Det går bra nu.

Det var ett uttryck som användes flitigt för några år sedan. Det blev t.o.m. en låttitel 2008 i artisten Petters hitlåt. För Putin går det bra vilket nästan automatiskt innebär att det går dåligt för väst. Låt oss se efter...

Det hela börjar med att nyhetsmedia rapporterar om att rysk trupp verkar i Syrien. Eftersom den ryska ledningen vet att det kommer att tyckas en del, främst i Washington om detta, har man förberett reaktionen noga. När Washington uttrycker oro eller närmast irritation över det som inträffar meddelar Dmitrij Peskov att han inte har någon information om saken.

Notera att mönstret från Ukraina upprepar sig: "Vi har inga soldater där, vi vet ingenting om det".

Men så plötsligt, redan samma dag, så förlöjligar Maria Zakharova en förvånad journalistkår. "Vi stödjer Syrien nu, vi stödde dem då och vi kommer att fortsätta stödja dem. Vi har alltid levererat utrustning till dem för deras kamp mot terrorister", säger hon och hänvisar till att Ryssland (då Sovjetunionen) stött familjen Assad sedan Bashars far, Hafez kom till makten 1970.

En passus i sammanhanget är att det fanns starka kopplingar mellan Sovjet och det socialistiska Baath-partiet i Irak och Syrien. Sovjetiska SCUD-robotar (R-11 Zemlya) gjorde livet surt för några av Iraks grannar under 80- och 90-talet . Intressant mot bakgrund av att ISIS indirekt leds av gamla Baath-partister och Saddams gamla republikanska garde.

Nästa stora framgång är att nyheten om att ryskt stridsflyg baserar i Latakia sprids över världen. På något obegripligt sätt lyckas Putin lura i Kerry att det skall användas till "force protection" av markförband. Alltså de markförband som Peskov för två veckor sedan inte hade någon kännedom om.

Därefter sprids mediauppgifter (bl a av nyhetsbyrån AP som Niklas Svensson på Expressen citerar) om att det ryska stridsflyget skall bekämpa ISIS. Av dessa skäl ingår nu Ryssland en överenskommelse med Israel. Med Israel! Netanhyahu åkte den 28 september till Moskva och kom alltså därifrån med någon slags icke-angreppspakt. Hur är det möjligt?

Kanske för att USA nyligen godkänt Irans atomprogram? Israel är inte glada över att deras ärkefiende nu befrias från fleråriga sanktioner och dessutom stärker sin kunskap inom kärnenergiområdet.

Iran då? Mycket riktigt - Wall Street Journal upplyser oss om att nu pågår samordning och gemensam planering mellan Iran och Ryssland om hur Syrien (Assad) bäst skall försvaras. Som om det inte vore nog så begär även Irak understöd av ryskt stridsflyg

Nu har alltså Putin arméförband i Syrien, flygförband några mil från Libanon och Israel samt sedan tidigare en flottbas i Tartus. Och det som hörs inledningsvis från USA & Israel är att det är "force protection" och att man skall koordinera angreppen på ISIS. Läs gärna John Schindlers oerhört syrliga tweets om Obama/Kerrys plats på läktaren.

Till råga på allt inleddes tydligen flyganfallen med att en rysk trestjärnig general klev in på amerikanska ambassaden och kungjorde att anfallen skulle börja inom en timme. Som en riktig B-film!

I vår del av världen lyckas den ryska ledningen få oss att uppfatta det som en nyhet att taktiska kärnvapen grupperats i Kaliningrad och att moderniseringen av kärnvapen i Tyskland är nyetablering vilket kräver en reaktion. Tänk så lättlurade journalister kan vara.

Kerry passar på att dra en röd linje till som inte betyder ett skvatt.

Under helgen har amerikanska bombplan tvingats välja andra rutter och ryska stridsflygplan har passerat NATO's gräns och kränkt Turkiskt luftrum, sannolikt tre gånger.

Den tillfälliga motgången då Lukashenko trilskas om den planerade flygbasen i Vitryssland (sannolikt falskspel inför valet) hanteras med ett snabbt återtagande av initiativet genom gårdagens robot-attack från Kaspiska havet.

Allt medan svenska media ägnar sig åt Paradise hotel och Hollande/Merkel pratar flyktingpolitik.

Vi bör gå med i NATO men i väntan på det skall Hultqvist ha massor med cred för det utökade bilaterala samarbetet med USA.

Uppdatering: Det verkar som att vi träffade rätt med tanke på nedanstående troll-kommentarer.

5 kommentarer:

  1. Vi bör naturligtvis inte gå med i NATO då det försämrar vårt strategiska läge. USA har tydligt visat att man helt saknar moral, startar krig, iscensätter statskupper på löpande band. Argumentationen för NATO i Sverige är en agendaargumentation utan substans,som verkar konstruerad av människor som tror sig tjäna på NATO-medlemskap. Nej - ett starkt försvar i nära samarbete med Finland och goda relationer med Ryssland, skapar säkerhet för Sverige och Norden.

    SvaraRadera
  2. Och varför finns Al Qaida? varför finns Talibanerna? Varför finns ISIS? Allt har skapats ur USA;s skamlösa imperialistiska(jobbigt att använda ett uttryck som kommunister lagt beslag på) utrikespolitik. För mig är det obegripligt att en patriot och reservofficer (för det är väl en reservofficer?) kan så till den milda grad och okritiskt ta till sig främmande makts agenda. Man bör fundera ett par gånger innan man tar parti för ett land på andra sidan jordklotet som är i konflikt med vår stora granne.
    Vi skall förstås ha ett så starkt försvar och utrikespolitik att ryssarna förstår att vi inte kommer låta USA använda oss som slagträ mot Ryssland, samtidigt som det inger respekt hos i Ryssland.

    SvaraRadera
  3. Den där RB är ju inget troll, möjligtvis förvirrad ibland men om inte bloggägaren klarar ta den diskussionen så kanske han inte skall skriva alls?
    Tål du inte mothugg bïr du skriva in dagbok på papper i din ensamhet.

    SvaraRadera
  4. RB och RH tycks vara utsända Ryska psyops, i bland blir det lite för genomskinligt.
    I övrigt delar jag reservofficers analys.

    SvaraRadera