fredag 18 december 2015

Reservofficer blir TotalförsvarÅret närmar sig sitt slut och det ges tillfälle att reflektera över det gångna året. Vi på Reservofficer tittar tillbaks på ett mycket spännande och händelserikt år som inleddes med att bloggen fick en flygande start i och med Folk och försvars Rikskonferens i Sälen i januari 2015.

Tack för alla 163 000 besök under året!

Twitterkontot var igång ett år innan bloggen, men efter att ha myntat begreppet ”Ryska påsken” och därefter grävt fram bilden som avslöjade anflygningen så lyckades vi aldrig riktigt toppa det... Förutom möjligen med den rätt populära försvarstwittrartoppen som idag presenteras för sista gången. Nåja, för sista gången av oss. Glädjande nog tar Lars @Cornubot Wilderäng över listan från årsskiftet!

Vi kommer nu att döpa om oss till Totalförsvar och helt fokusera på Totalförsvarsstudien. Grunden för den har lagts under hela det gångna året och många har läst den första skrämmande genomgången av det icke existerande Totalförsvaret, som publicerades för drygt ett år sedan.

Efter att ha läst regeringens uppdrag till MSB, Försvarsmakten och övriga beredskapsmyndigheter så inser vi att något måste göras snabbt och effektivt. Därför verkar vi nu för att etablera en stiftelse – Totalförsvarsstiftelsen – som kan samla in pengar för att finansiera studien. Förhoppningsvis kommer också en kortare film i samma stil och anda som ”Förebudet” att produceras för att levandegöra det vi försöker beskriva i Omfall EDMUND.

Totalförsvarsstudien kommer att närmare beskriva hur ledning och logistik kan fungera. Totalförsvarsledning och Totalförsvarslogistik är något helt annat t.ex. operativ ledning av militära insatser eller försvarslogistik. Totalförsvarslogistik handlar om hur hela befolkningen skall hållas varma, förses med vatten, mat och läkemedel. Nationell strategisk ledning i händelse av krig eller en krigsliknande situation är något helt annat än att leda militära insatser av bataljons storlek i Afghanistan. Strategisk militär ledning har i stort sett inte förekommit i Sverige på många år.

När man läser Lasse Wierups utmärkta artikel i DN om hur regeringen och regeringskansliet hanterat flyktingkrisen och ser det mot bakgrund av krisledning under tsunamin så blir man förskräckt. Nationell ledningsförmåga (med avseende på ledning, prioritering, styrning INTE samordning) i kris kan inte outsourcas till någon myndighet. Planen var att den krisledningsorganisation som knöts till statsministerns kansli efter tsunamin, skulle fungera som rikets centrala krisledning (N.b. med politikerna som beslutsfattare).

Nu har både MSB och den nationella krisledningen flyttats till justitiedepartementet och den sistnämnda fått uppgiften att ”hålla landets politiska ledning informerad om risker och hot riktade mot Sverige”. Var och en som har arbetat med operativ ledning under tidspress förstår att det är något som saknas här. Allan Widman föreslog nyligen ett återupprättande av Totalförsvarets chefsnämnd. Det är ett mycket bra förslag. Men det behövs mycket mer. Exakt vad skall vi försöka utröna i Totalförsvarsstudien.

Vi hoppas att ni hänger med oss ett tag till! Och självklart anser vi att Sverige bör söka medlemskap i NATO!

9 kommentarer:

 1. Hej,

  Jag hoppas du (Ni) inser värdet av att i ALLA lägen ge en korrekt bild av verkligheten, även i vår hemgjorda "flyktingkris. Det går inte att tala osanning i ett sammanhand och sedan tala sanning i ett andra och tro att man har någon som helst trovärdighet. Anders Lindberg på Aftonbladet är ett gott skräckexempel på detta fenomen. Inför nästa år så hoppas jag ni tar till er denna enkla.

  God jul och gott nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte bara ta ett exempel på hur Anders Lindberg pantar sitt förtroendekapital (det är iofs redan borta men ett exempel kan ändå vara bra) och sen får man det aldrig tillbaka. Detta är viktigt för om en kris inträffar så måste kommunikationen genomföras av personer med oklanderlig integritet(Kungen?)
   http://www.tino.us/2015/12/anders-lindberg-graver-vidare-i-dns-nazistkonspiration/

   Radera
 2. att ha flyttat den nationella krisledningen från RK till ett enskilt departement säger mig att regeringen Löfvén förutsätter att det aldrig någonsin kommer inträffa något extraordinärt som kommer kräva statsministerns uppmärksamhet... eller att det kanske redan gjort det och att statsministern inte är mannen att hantera det skedda...

  SvaraRadera
 3. En stiftelse är nog bra, en studie likaså men som vanlig medborgare önskar jag att man kunde crowdfunda materiel och BOG. Inser att det skulle vara för nära skapande av en privat milis för att vara görbart men det skulle sitta så bra med litet LV på Gotland, en flotta värd namnet och en massa annat som vi inte längre har. För övrigt håller jag med re NATO.

  SvaraRadera
 4. Håller inte med om speciellt mycket. Rysslands kopplingar leds inte i bevis. Utan. "Boogieman" Bli inte Jehovas. Oavsett vad jag säger så är jag djävu... Nej Rysk. Nej Svensk. Du skapar förvirring och du är Socialdemokrat. Jag rösta Sverigedemokrat. And im not impressed by your performance. Vad exakt tror du kan hända under våran livstid? Eller generationer fram? Ta upp vapnet och strid där dom strider. Kikar in igen senare nån gång. Atombomb sen är allt över. Vi blr skaffa våran egen bomb va? Kanske. ;););) Jag menar/vill väl om det inte framgår emellan raderna.

  SvaraRadera
 5. Det blir väl jättebra att var med i Nato eller? Erdogan och gänget kör på.
  Bara som en liten tankeställare, även om jag tror mig tala för dövade öron.

  SvaraRadera
 6. Anders Lindberg har precis publicerat två hyllningar till den lettiska amatörtankesmedjan StratCom vars hemsnickrade alster våra amatörpolitiker tycker vi ska bygga vår försvarspolitik på.

  http://putinslogner.story.aftonbladet.se/

  http://putinslogner.story.aftonbladet.se/chapter/putins-troll-hjalper-sveriges-ultrahoger/

  Så Anders Lindberg har jag en hel del frågetecken om men han blir rätt effektivt sågad av Torsten Kälvemark:

  http://www.aftonbladet.se/kultur/article22794287.ab

  http://www.aftonbladet.se/kultur/article22706459.ab


  SvaraRadera
 7. Hej, jag är Martin Reed, om du är redo att få en lånekontakt. Benjamin via e-post: 247officedept@gmail.com, WhatsApp: +1989-394-3740 Jag ger kredit till sin tjänst. De ger mig summa 2.000.000,00 Euro till avkastning på 2% avkastning. Inom fem arbetsdagar. Benjamin arbetar med gruppinvesterare till ren lån- och skuldfinansiering vid låg avkastning för att betala dina räkningar eller köpa ett hem eller öka ditt företag. snälla, jag råder alla där ute som är i behov av lån och kan vara pålitliga, pålitliga och kapabla att återbetala vid tidpunkten för medel.

  SvaraRadera