tisdag 6 januari 2015

PRIO - ett jävla skitsystem

I Dagens Nyheter idag, den 6 januari 2015, skriver författarna och forskarna Anders Forssell och Anders Ivarsson Westberg om administrationssamhället.

Det är en synnerligen angelägen artikel. Den kommer vid exakt rätt tidpunkt sett ur Försvarsmaktens perspektiv. Nu har nämligen implementeringen av system PRIO kommit till den punkt där man vid uppstarten av införandet lovade att tröskeln i form av komplexitet och icke användarvänligt gränssnitt samt barnsjukomar av olika slag skulle vara lösta.

Under hösten har PRIO 5-6 införts efter nästan 9 månaders försening. Projektet har en budget på 2,5 miljarder kr, men kommer att kosta skattebetalarna 4 miljarder. En fördyring på nästan 40%. Gartner granskade 2012 hur mycket det skulle kosta att avbryta projektet och bygga ett helt nytt. Svaret blev hisnande 11 miljarder kronor.

Med sådana siffror behöver man inte lägga så många bokstäver på att beskriva den kompletta inkompetensen hos de som är ansvariga för upphandling och beställning av detta projekt. Det kan inte finnas en enda övning i hela Försvarsmaktens historia som får mer underkänt än denna. Någonsin.

Nu är det i första hand inte etablerings- och implementeringskostnaden som ovan nämnda forskare fokuserar på i sin artikel utan det som händer sen. När officerare, poliser, domare, åklagare, läkare, brandmän med flera skall ägna 10, 15, 20 timmar i veckan åt administration istället för att göra det de är bra på.

Vår uppfattning är att officerare skall truppföra, utbilda andra och sig själva samt öva. Det kan inte vara särskilt vanligt att någon söker sig till officersyrket med en stark längtan efter att få ägna dagarna åt att leta efter förvunna "kundvagnar" (ett inköpsbegrepp i PRIO), avslå felaktiga reseräkningar, sitta i telefonkö till HR direkt eller försöka få till någon som kan vara "hatt" under semestern.

Efter att lönesystemet nu införts läggs lönekontoret i Boden ner. Man undrar då stilla - hur snabbt kommer den besparingen att ätas upp av de tusentals officerare som skall försöka få ett svar på alla de fel som uppstår i detta vansinnigt undermåliga system?

Jonas Söderström har skrivit en underbar bok om eländet. Den heter "Jävla skitsystem" och kan köpas här. Läs den och gråt!

Ovan nämnda forskare lämnar följande förslag på åtgärder som vi ställer oss bakom:

• Uppmärksamma problemet med den ökande administrationen i offentlig sektor.
• Uppmärksamma omfördelningen av administrationen till de som arbetar i kärnverksam­heterna, och ta larmen om försämringar i arbetsmiljön på allvar.
• Styr mindre. Ge professionella yrkesgrupper ett större utrymme att själva forma sitt arbete.
• Återanställ ”professionella” administratörer.
• Utred de administrativa konsekvenserna vid införande av nya styrmodeller, IT-system och organisationsförändringar.

För övrigt anser vi att Sverige bör gå med i NATO.

8 kommentarer:

 1. "Det kan inte finnas en enda övning i hela Försvarsmaktens historia som får mer underkänt än denna. Någonsin."

  Om man ser till att PRIO faktiskt finns, till skillnad från NBF så...

  Och snart har ju alla ni andra runt om i FM också fått VIDAR...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fler och fler kommer nog snart att vara av uppfattningen att det faktum att PRIO finns inte är en fördel i förhållande till t ex NBF eller andra dyra projekt som avslutats i tid...

   Radera
 2. NBF bör nog snarare ses som ett FoU-projekt med diverse spinoffer, inte som ett införande av ett (förment) nyttoprojekt. Vet inte vad NBF kostade men har svårt att se fördyringar på 40%.

  VIDAR ja... och EMILIA. Vi går mot 100% administration.

  SvaraRadera
 3. Har kan vi ju också se en skillnad mellan ledningarna i FM och andra myndigheter där de senare faktiskt vågar stoppa systemen när man ser åt vilket håll det barkar.

  http://www.svt.se/nyheter/sverige/polisen-lagger-ned-kritserat-it-system

  http://computersweden.idg.se/2.2683/1.208693/sap-stopp-pa-forsakringskassan

  Prestigen sitter väl lite för hårt i väggarna här i humourkuben för att detta skall vara görligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det ändå vore Humorkuben som höll i det. Nu är det ju TreVapen och Tegeluddsvägen. Kärnverksamhet? Kan man inte ens stava till.

   Radera
  2. Det intressanta är att man "stoppar" PRIO där det verkligen spelar roll. När Delta (IT-systemet för hantering av reservmateriel) lades ner och ersattes med PRIO, med åtföljande tvärstopp i reservmaterielförsörjningen och repköer som vi fortfarande lider av, så infördes det inte i utlandsstyrkan. Där modifierades istället det befintliga Lift för att även hantera reservmaterielen.

   Kan det bero på att i Afghanistan så måste verksamheten ovillkorligen fungera medan det här hemma är viktigare att fattat beslut ("allt in i PRIO") genomförs även när man _vet_ att det inte kommer att fungera?

   Radera
 4. Alla kostnader och förspilld arbetstid är ganska identifierbara storheter som definitivt bör adresseras. Men den absolut värsta effekten man får av dessa system, speciellt i en verksamhet som Försvaret, är en degenerering av den enda ledningsfilosofi som historiskt visa sig fungera bäst i skarpa lägen, uppdragstaktiken.

  SvaraRadera
 5. Håller fullständigt med om kritiken av administrationen. Förödande helt enkelt.
  Är lika stenhårt övertygad om att NATO-medlemskap är fel för oss.
  Samarbete - ja, medlemskap - nej. Precis som vi borde gjort med EU.

  SvaraRadera