lördag 3 januari 2015

Krigets första timmar

Dags för lite styrkejämförelser. Nedan en film från Totalförsvarets dag i Uddevalla där Försvarsmakten, Polis och frivilligverksamhet visade upp sig. Det är trots allt så att det moststånd som Sverige kan skramla fram inom 24 timmar på svensk mark består av just detta. Övriga arméförband har lägre beredskap (alltså längre inställelsetid) eller helt andra uppgifter.Vem de skall försvara sig mot? Ja, sannolikt de som visas i filmen nedan. För en gångs skull hoppar inte Spetsnaz ned från träd, kastar kniv samtidigt som de slår volter eller genomför någon form av synkroniserad konststrid utan här ser man de uppgifter som de med stor sannolikhet har, genomföras på ett sätt som känns rimligt och hyfsat realistiskt.Medan SOG skyddar regering och kungahus, flygvapnet kammar efterbrännare och ubåtarna glider in i Finska viken så är det precis detta som sker under krigets första timmar. Dessa aktörer och den typen av strid. Finns ingen anledning att glamorisera någondera part.

4 kommentarer:

 1. Märk också väl att sedan årsskiftet så är det enda förband inom Försvarsmakten (då ej inräknat SOG, incident eller motsv) som har mindre än 24 timmars beredskap är Hemvärnet. Hepp.

  SvaraRadera
 2. Ursäkta en försvarsnovis men jag tror inte jag är ensam. De siffror en amatör (åtminstone jag) hört är 40 miljarder i budget och 50 000 försvarsanställda. Det sägs ju att vi numer har en yrkesarme. Alltså sysslar med detta på heltid. Klart inte alla kan stå på tå men jag trodde i min absoluta enfald att åtminstone 10 000 soldater sov med geväret bredvid huvudkudden (jo det går, åtminstone gick, utmärkt att hålla igång en verksamhet åter runt, dygnet runt med tre man i en kombination av jour och beredskap). Som sagt, ursäkta min enfald men jag tror inte jag är ensam och det kanske var intressant för er yrkesmän att veta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tacka media (och valda myndigheter) för den villfarelsen. En rekommendation är att följa #säkpol #föpol och #svfm på Twitter.

   Radera
  2. Allt detta har försvarsbloggar länge nu förklarat i brist på vanlig media , dvs tidningar, svt,TV4 samt radio som inte förrän invasionen i Ukraina startade förra året, trots varningar i flera år (bla Georgien...).. börja med att läsa Wisemans Wisdoms och Navyskippers inlägg åtminstone de senaste två åren, parallelt med Moderaternas dessinformation under deras regeringstid. så förstår du varför.

   Radera